Dzięki"
Pewnie jest tu wiecej osob zajmujacym sie morskim spinningiem i majaca pewna wiedze, ale ja postaram sie cos wrzucic od siebie.
Majac to szczescie ( albo nieszczescie) ladowac na Zielonej Wyspie kilka lat temu, miejscem mojej rezydencji okazalo sie wschodnie wybrzeze. Bedac jeszcze w Pl slyszalem opowiesci o wedkarskiej Mekce jaka oferowala Irlandia. Wielkie szczupale, leszcze , liny, lososie dumnie prezentowane na zdjeciach nakrecaly wyobraznie. Czas prysl jednak na miejscu-co Wicklow to "coarse fishing free zone"-gorzej trafic nie moglem. Nawal pracy nie dawal mozliwosci na zadne dalsze wypady w inne zakatki kraju. Pozostalo wiec morze, ktore mialem pod nosem i na ktore moglem wyskoczyc prawie zawsze, czy to po , czy przed praca. Zaczalem tak jak prawie wszyscy tutaj-dogfish plus choinkowa makrela. Wtedy wlasnie po raz pierwszy zetknalem sie z seabassem. Pewnego dnia, gosc lowiacy na plazy obok mnie, zlowil pieknego labraksa na bezpancerzowego kraba. Ryba byla niesamowita...tutaj zrobie przeskok, zeby nie smucic, co i jak, ale przez 2 lata poszukiwan nie zobaczylem juz bassiego ogona, a probowalem wszystkich metod. Oswiecil mnie dopiero pewien artykul, napisany na pewnym portalu, przez kogos kto mial szczescie zamieszkac w bassowym irlandzkim raju-czyli co Kerry. Artykul traktowal o bassie na spina. No i sie zaczelo
Gdzie, jak i kiedy?
Gdzie? - arena moich polowan to wschodnie wybrzeze od Wexford do Mizen Head Wicklow. Lokacja ta nie jest najlepsza meta w kraju, ale ma jedna zalete-jest dosc blisko mojego domu i moge bywac tam czesto. Czym sie charakteryzuje?
-brakiem mocno urozmaiconej linii brzegowej
-duza liczba piaszczystych plaz
-mala glebokosc
-nizsza temperatura wody w porownaniu do poludnia kraju
-duza presja wedkarska
Jak? spining i tylko spining oczywiscie
Kiedy? W IE obowiazuje sezon ochronny na bassa 15.5-15.6, moj sezon dzieli sie wiec na dwie czesci-przed i po banie. Duzo lepsza jest druga czesc, i ryby lowione sa wieksze. Sezon zaczynam w kwietniu a koncze w pazdzierniku.
A teraz slow kilka o samym polowie na spina.
Warunek absolutnie konieczny- bass musi byc w lowisku
A teraz musze uderzyc na chwile do roboty- jesli kogos zainteresowalo co naskrobalem- to jeszcze moge cos dodac

Nowości