Bardzo dużo wędkarzy myśli że jesienią niema możliwości złowić Karpi i tu się mylą!!
Fakt że jesienią jest ciężko złowić jakiegoś miśka lecz wtedy oczekujemy na prawdziwe okazy.
Oczekiwanie jest takie same tylko zestawy,przynęty,i dobór łowiska się zmienia.
Jesienią Karpie również mają dużo krótszy czas żerowania.
Zaczynamy od wyboru łowiska,wraz z opadającą temperaturą wody Karpie wycofują się głębiej,Karpi wtedy szukamy w głębszych partiach wody w zacisznych miejscach osłoniętych choć trochę od wiatru.I w miejscach które są zopatrzone w pokarm naturalny taki jak różnego rodzaju ślimaki na dnie,małże...
Po dobraniu łowiska musimy odpowiednio je zanęcić .
Nęcimy małymi ilościami gdyż Karpie nie trawią tak pokarmu jak latem i po za tym dużo słabiej żerują a jesienią chcemy jeszcze złowić Karpia a nie go nakarmić obficie na Zimę.
Do nęcenia używamy kulki proteinowe o smakach korzennych,mięsnych lub mięsno- korzennych.Jesienią też bardzo dobrze się nadaje pelet ja polecam smak Halibuta.
Jesienny Karp jest bardzo ostrożny stosujemy chudsze żyłki na kołowrotkach,zestawy samo-zacinające.W przeponach stosujemy dużo mniejsze haki i wiążemy przepony na Fluorocarbonie po to by uzyskać sztywny przepon dzięki któremu zobaczymy szybciej delikatne brania.
Jako przynętę stosujemy pelety rybne ,kulki proteinowe o smakach korzennych,mięsnych lub mięsno- korzennych i co najważniejsze stosujemy kulki Fluo a mianowicie dla tego że przejrzystość wody się zmniejsza jesienią przez padające deszcze i wiatry.
Na temat Jesiennych połowów można by pisać całe noce wymieniać różne metody ale mam nadzieję że choć trochę przedstawiłem co i jak

Nowości