Adrian7170 napisał(a):Witam świetna historia którą Pan opisał no i ten młodzieniec Andrzejek!!!
Ja swoją przygodę z wędkarstwem też zostałem zaszczepiony przez mojego Tatę jak i przez wujostwo. Wychowałem się nad samą wodą na jeziorze Wulpińskim (warmia-mazury) no i wiadomo jak tu nie brodzić kijaszkiem w wodzie.
Jak nosić nazwisko Rybak i nie być wędkarzem?? Tak zawsze powtarzał mi mój Tata. Pamiętam jak byłem małym chłopcem w wieku około 5lat… Ktoś powie przecież to jeszcze gówniarz nie wie co to wędka !!! Ale tak było pierwsze wędkowanie wiadomo oby z Tatą nad wodę no i jak to początki kawałek leszczyny ,kawałek żyłki i spławik ze styropianu. I tak się zaczęło ,pamiętam jak Tata obiecał mi prawdziwą wędkę która również była z leszczyny, ale to już był wypas!!!.Miała około 2,70dł. była dzielona w połowie wybejcowana, polakierowana z przelotkami ,wytoczona rękojeść i kołowrotek starej generacji ,który stosuje się w wędkarstwie muchowym. Wędka po prostu bomba wszystkie dzieciaki mi zazdrościły. Mam ją po dziś dzień i jest ona dla mnie czymś więcej niż dzisiejsze wedziska typu Jaxon, czy tam jakieś Mikado. Owszem nie ma porównania do dzisiejszych kiji ale to jest pamiątka… Nie zapomnę kiedy zaczynał się sezon wędkarski i jak cała ekipa dorosłych spotykała się nad wodą szykując swoje łodzie na wodę. I tak jak Pan pytając swojego Tatę mogę iść z Tobą? Zadałem pytanie Tata odpowiedział będziesz grzeczny? Ja na to… pewnie!!! No i do roboty!!!Ognisko, lepik puszka farby heja!!! Tata zawsze powtarzał mi za rok kupujemy plastik!!!
W końcu mamy 3 łajby jakoś się udało-lepsze czasy nastały
Tak zaczęła się moja przygoda z wędkarstwem kiedy mam tylko czas praktycznie spędzam go nad wodą z moimi znajomymi. najbardziej cieszy mnie wędkowanie z moim Ojcem który wiele mnie nauczył. Sam jestem ojcem mam syna 3 letniego i sam próbuje zaszczepić w nim to hobby .Kiedyś synek zadał mi pytanie tatusiu kupisss mi wędkę? Usmiechnołem się i mówię pewnie synku ubieramy się!!! i do pierwszego wędkarskiego no i ma. Nie jest to jakiś rarytas ale i nie leszczyna na której ja zaczynałem. Rezultaty widać na zięciu.Pewnie za parę lat będzie lepszy ode mnie.
Pozdrawiam wszystkich wędkarzy- fishmaniaków!!!
To tylko krótki wstęp do całości

Nowości