Przeglądasz forum jako gość! Zarejestruj, aby uzyskać pełny dostęp do forum ForumFishmaniak.pl.

stu6-60 napisał(a):W Irlandii "upadly' dwa wedkarskie mity ,ktore przywiozlem z Polski. Pierwszy gloszacy, iz ' w trupka szczupak nie bije" i drugi, "w blaszke na metalowym przyponie okon nie uderzy".
Wielokrotnie zlowilem (bylem rowniez swiadkiem polowu) okoni w przynente doczepiona do stalki. Czasem byly to woblery,czasem wirowki a takze gumy. Oczywiscie okonie byly w tym wypadku przylowem w trakcie polowania na szczupaki. Nie mniej atakowaly przynente zupelnie nie zwracajac uwagi na metalowy przypon. Co ciekawe, czynily to zarowno w metnych wodach Barrow jak i klarownym Grand Canal. Przy okazji porownan rzeka -kanal. Jest jakas prawidlowosc w tym, ze w kanale okoni jest jakby wiecej ale za to nie imponuja rozmiarami. Przewazaja dloniaki a osobniki 30cm trafiaja sie nieczesto. W Barrow sytuacja jest odwrocona. Latwiej o 'patelniaka" niz o "ozdobe choinki" ; ) Nie mam niestety zadnych doswiadczen okoniowych z irlandzkich jezior. Ciekaw jestem czy ktos z kolegow "swiadomie" ; ))) nastawial sie kiedys na jeziorowe garbusy czy podobnie jak u mnie byly one trofeum ciut ...przypadkowym !???
Pozdro-Radek.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
?