PRZELOTKI ważna sprawa
Spodobał Ci się blank i kupiłeś bo chcesz utwierdzić siebie w przekonaniu że potrafisz zrobić coś co już jest zrobione i czeka na Ciebie w sklepie. BRAWO. Tylko jak ? No może Ci trochę pomogę.
Więc pytam i siebie zapytaj po co i jakie zadanie spełniają, mają spełnić przelotki. Podstawa to bardzo dokładne rozmieszczenie przelotek by - UWAGA siły działające były równomiernie w stosunku do blanku rozmieszczone, są również zdania takie że czym więcej przelotek tym lepiej. Nic bardziej mylnego bo przelotek powinno być tyle ile potrzeba i koniec.
Zwróć uwagę na rozkład i na siły jakie działają na blank.

Ale to nie koniec tak łatwo to nie jest. Bo gdzie tam jeszcze idealizmu. Blank można tez za bardzo obciążyć co oznacza gorsza pracę przy wyrzucie jak i przy holu bo jeżeli jakoś tam się nam uda wyrzucić to już hol jest inna bajka. Pamiętaj by dobrać przelotki tak by przy ugięciu ( holu ) na każdą z nich działał jednakowy opór a to po to by wędka była szybka inaczej mówiąc sprawniejsza. Jak zatem uzbroić blank. Kiedyś czytałem ze ile stup ma wędka tyle przelotek ( to Angielska miara długości ). Nie prawda przy castingu tak ale przy naszych spinningowych czy odległościowych a nawet gruntowych ta zasada nie ma racji bytu. Dlaczego ano dlatego ze każdy kijek ma swój jak my to nazywamy kręgosłup ( kiedy mowie kręgosłup to mam na myśli oś wędki w której tendencja ugięcia blanku jest bardzo zbliżona do naturalnej reakcji i na tej linii wstawiam przelotki. I to jest jeden z czynników który pozwala powiedzieć ze wędki zrobione ręcznie są najlepsze, a i na tej prowadzącej linii dostosowujemy wszystko nawet pozycje kołowrotka.
Ja trochę się na tym znam zaznaczam trochę bo i liznąłem literaturę w tym temacie ale nigdzie nie znalazłem by to czyniono w fabrykach produkujących sprzęt czyli wędki.
JA POLECAM MONTOWAC PRZELOTKI O MNIEJSZEJ SREDNICY PRZELOTU. .
BO – i tu znowu mamy pewne dyskusje. Jedni twierdza ze trzeba szczytowa przelotkę mieć jak największą co jest nie prawdą bo najważniejsza jest pierwsza ( wprowadzenie na tor )ta właśnie po kołowrotku i tu należy dopasować taka by przelot był czysty czyli bez oporu a te dalsze już nie maja wpływu na trzymanie wyrzutu.
Dzisiaj na rynku mamy dosyć wolny wybór jednak wydaje mi się ze ceramiczne i tytanowo – glinowe są najlepsze bo tak na prawdę ramki w jakich się znajdują pierścienie trzymają to w całości i zmniejszają ciężar przelotki. Można tez zadać sobie pytanie wysokie czy niskie a to już zależy od samego kijka. A za tym kiedy kupujesz kijek czy montujesz sam bardzo ważne jest to by dokładnie sprawdzić ilość i jakość przelotek. Zapamiętaj aby uznać wysokość kołowrotka do pierwszej jak i długość blanku i jego CW. Odradzam też zbrojenia spiral wrap czyli spiralnego no może do castingu ale i od tego odchodzą. Więc kij by go uzbroić musi posiadać gniazdo kołowrotka umiejscowione na stałe jak i multiplikatora bo jego szerokość jest istotna. W naszym przypadku robimy wszystko po raz pierwszy wie dokładność jest bardzo ważna a jeżeli mamy taki sam kijek ( od kogoś ) na wzór to jasna sprawa kopiujemy ale i w takich przypadkach należy dokładnie wyważyć położenie kołowrotka. Gdybym powiedział ze są już gotowe tablice obliczeniowe producenta jednak my tak na prawdę blanku nie znamy i dlatego musimy spełnić te warunki o których pisałem powyżej.
JAK TO ZROBIĆ.
Kiedy ja oprawiam to zawsze wiąże przelotki na teraz czyli biorę silna taśmę i obwiązuje według długości i grubości blanku przeprowadzam przez przelotki żyłkę i przywiązuję ją do czego np. do haka wbitego w ziemie i naginam czyli jak przy holu kijek i patrzę czy w każdej przelotce jest styk z żyłka i czy nagięcie jest stosunkiem do grubości blanku jak na rysunku powyżej czyli czy ugięcie statyczne nie odbiega od wspólnej i zasadniczej normy dla blanku. Ale jest to początkowa faza inaczej mówiąc wstępna. Po wyprostowaniu, uwolnieniu żyłka nie może dotykać wkładek przelotek środkowych a jedynie szczytowa i wodzik. Potem dopiero zaczyna się prawdziwe ustawianie przesuwanie doważanie.

Ale o tym potem bo jak i Wy tak i ja mam jeszcze inne obowiązki

Nowości