w ostatnim nr( 1/20112r ) magazyn wedkarski WS na pierwszej stronie red naczelny WS Jacek Kolendowicz zamiescił petycje do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi p.M.Sawickiego dotyczaca zmian zmian w rozporzadzeniu .....a dotyczaca ustanowienia górnych wymiarów ochronnych ryb dla najcenniejszych rodzimych gatunków ryb drapieznych łowionych w sródladowych wodach publicznych ......
cyt ....." Niniejszym uprzejmie prosimy o wprowadzenie zmian w rozporzadzeniu Ministra Rolnictwo i Rozwoju Wsi z dnia 12.listopada 2001r w sprawie połowu ryb oraz warunków howu ,hodowli i połowu inych oragnizmów zyjacych w wodzie ,stanowiacym akt wykonawczy do ustawy z dnia 18.kwietnia 1985r o rybactwie sródladowym ( Dz.U.z 2009r Nr 189,poz 1471z 2010r Nr 182,poz.1228 oraz z 2010r Nr 200,poz,1322) poprzez wpowadzenie górnych wymiarów ochronnych dla najcenniejszych rodzimych gatunków ryb drapieznych łowionych w sródladowych wodach publicznych :
szczupaka -od 90cm bolenia -od 70cm
sandacza -od 75cm okonia -od 35cm
suma -od 120cm lipienia -od 40cm
UZASADNIENIE : obszerne uzasadnienie .........koniec cyt "
Na stronie równiez jest obszerne uzasadnienie ,niestety nie wydrukowano jeszcze tego na stronie internetowej WS ( gdyz jest to nr noworoczny , ja mam prenumerate ) dlatego pozwolilem sobie na przedruk z jednego z forum drobnego fragmentu propozycji jeszcze wtedy takiej petycjii .bedzie mozliwosc podpisania rowniez takiej petycji w formie elektronicznej i przesłania na adres redakcji ,na chwile obecna na stronie WS nic takiego jeszcze nie ma .
".cyt z portalu wedkarskiego ....Panowie, Redakcja Wędkarskiego Świata, zrobiła duży krok do przodu.
Ich rubryka, w której publikowano rekordy polski w długości ryby, zawsze górowała nad "Rekordami na plan" z WW. Głównie z powodu zdjęć nad łowiskiem i informacją o wypuszczeniu ryby.
Teraz poszli jeszcze dalej!
Od 01.01.2012 będą nagradzali tylko tych wędkarzy, którzy swój okaz złowią i wypuszczą! Jak narazie chodzi o gatunki ryb: szczupak, sandacz, sum, boleń, okoń i lipień.
Powiecie, że to nic, ale moim zdaniem to duży i odważny krok do przodu.
Jednocześnie, p. Kolendowicz zapowiada, że będzie zabiegał o "bezwzględną ochronę dużych okazów niektórych, najcenniejszych gatunków ryb".
Planowane jest wystąpienie z petycją do ZG PZW o pilne wprowadzenie do RAPR górnych wymiarów ochronnych! Propozycja jest taka:
szczupak od 90cm
sandacz od 75cm
sum od 120cm
boleń od 70cm
okoń od 35cm
lipień od 40cm.
Podobna petycja ma iść do ministerstwa rolnictwa!
Koledzy, bez nas to raczej nie przejdzie. Mamy okazję pomóc! Co robimy?
W związku z tym proponuję wspólnymi siłami wyartykułować brzmienie takiego przepisu oraz treść listu uzasadniającego jego wprowadzenie. Proponuję zebranie podpisów pod tym listem i wysłanie go myślę, że do redakcji WTV. Można zrobić to w dwóch egzemplarzach. Jeden pójdzie do ZG PZW a drugi do Ministerstwa Rolnictwa bo to jak mnie pamięć nie myli ono odpowiada za te przepisy....koniec cytatu ."
...tak wiec jest okazja poprzec i dołozyc swój głos,moze ktos ma dostep do WS( Paweł ,Jacek ) i może spowodowac abysmy jako Fishmaniak poparli taka inicjatywe
wysyłajac swoja liste popierajacą.

Rybka lubi plywac!
Nowości