Witam
Do produkcji użyłem drzewa mahoniowego Olo,nie wiem gdzie można kupić takie bo ja swój kawałek dostałem od kolegi ,
jest dobry w obróbce i ma jednolita strukturę:).
Co do pytania Melka .... dwa oczka dają większa możliwość w wyborze pracy przynęty jeśli nie chodzi na jednym z nich to
można wykręcić i będzie jedno a jeśli chodzą na dwa to dobrze bo praca na przednim rożni się od tej pracy jeżeli jest zaczepiony o górne ....
mam kilka które posiadają tylko przednie oczko bo na drugim nie pracowały zadowalająco a i znalazło się kilka z obydwoma . Co do podkladu
to użyłem go tylko z powodu tego aby zamknąć lite drewno w farbie aby przed sprawdzaniem nad woda nie wpiło wody , a
następnie kiedy przeszły pomyślnie "próbę wody "szły do dalszego malowania (z 16 ...14 pracowało )oszczędność materiałów .
Lakier jakiego użyłem to ronseal hardglaze ... do kupienia w woodies chyba 16e za 0.75l ... ale jeszcze nie jestem do końca
przekonany co do niego nie jest tak twardy jak by się wydawało .
Obciążenie... jest chyba jedna z ważniejszych rzeczy , chodzi mi tu o umiejscowienie , środek ciężkości , umiejscowienie względem siebie czy blisko czy daleko itd itp. no i oby go było tyle ile trzeba nie za mało i nie za dużo aby nie tonął jak kamień ... mój patent to wiaderko wody i dokładanie powoli ołowiu tak aby powoli tonął trzeba wziasc pod uwagę jeszcze ze przyjdą kotwiczki . Następnie wiercę otwory w które wlewam roztopiony ołów tych otworów jest od 2 do 3 , a i jeszcze trzeba uważać na to ze ołów przy topieniu pozostawi trochę odpadu który się nie roztopi (czyli trzeba odrobinę dołożyć do puszki z ołowiem ), kiedy to już pozalewam otwory delikatnie zaklepuje a pozostałe miejsce po prostu szpachluje aby było równo .
Co do pracy to chodzą świetnie... jak dla mnie ... jedne lusterkuja przy opadzie inne zawracają w miejscu .... no po prostu bajka ..... oby były łowne

heheh
Pozdrawiam