Translate the forum:

{ EXIT } Przeglądasz forum jako gość! Zarejestruj, aby uzyskać pełny dostęp do forum ForumFishmaniak.pl.

szczupak na muche?

Szczupaki, sumy, okonie itp.

szczupak na muche?

Postprzez gooral » 15 lut 2010, o 02:19

Probowal ktos?
kupilem sobie na targach nieco mocniejsza wedke (#7-8) i sznur oraz kilka streamerow pytania takie:
dawac stalke?
jak tak to jaka?
jakies inne cudowne porady? typu gdzie kiedy czym i czemu?
Obrazek

gooral
Sum

Kasa: 32,491.50
Gadu-Gadu: 0
Level: 30
HP: 256 / 2333
256 / 2333
MP: 1114 / 1114
1114 / 1114
EXP: 1224 / 1280
1224 / 1280

Re: szczupak na muche?

Postprzez gooral » 15 lut 2010, o 10:25

Fly Marti napisał(a):Po pierwsze nalezaloby powiedziec ze wedka w klasie sznura 7/8 to minimum na Irlandie na pstragi co nie oznacza dyskwalifikacji na szczupaki ale raczej te cwiczebne do 2kg i to uzyciem nie za duzych much tj. max na haku nr2.
Powiem tak minimum jakie moim zdaniem jest ok na start to wedka z serii tzw.morskich(saltwater) w klasie 8/9 ma ona zupelnie inna moc i akcje niz ta sama tradycjna tzw.pstragowa.
Natomiast sa dostepne na rynku wedki typowo przeznaczone na szczupaka,tak wiec potrzeba wedki minimum o akcji fast lub moderate przy czym opis ten dotyczy ugiecia wedki podczas ladowania sznura(linki)a nie ugiecia podczas zaciecia lub holu ryby akcja taka pozwala uzyc much szczupakowych duzych i to na hakach nawet do 6/0
Kolowrotek z dobrym hamulcem najlepiej taki ktory posiada jeszcze tzw szeroka szpule (large arbour) i zmiesci ok 50m podkladu(backing) o wytrzymalosci ok 15kg plus sznur co ma w takim zestawie dac odpowiednie wywazenie wedki niesamowicie istotne dla prawidlowej dynamiki rzutu.
Linka na poczatek plywajaca przeciazona z przodu czyli WF(weight forward) i tu ta sama sytuacja jak z wedka lepiej kupic taka na szczupaka (najlepszy wybor na poczatek) lub do polowow w morzu (saltwater)linki takie pozwalaja komfortowo rzucac duzymi muchami bo przeciazone sa bardziej a nizeli zwykle WF tej samej klasy.
Przypon (leader)mozna kupic gotowy,nie sa tanie ale na poczatek najlepsze koncowy odcinek tzw stalki(tippet)polaczonej prostym ale skutecznym wezlem Albright-a z przyponem i agrawka do mocowania muchy,taki gotowiec to nawet 9euro.

na moja dotychczasowa wedke ciagnalem pstragi okolo 40-45cm bezproblemowo (fakt na jeziorze komercyjnym) i bylo ok.
wedki salt water mnie kusily i w sumie nie wiem czemu w natloku wedek po 30e uznalem, ze 70-100 to "drogo" jakbym wrocil na targi to bym wyszedl chyba z kilkoma rzeczami wiecej...

mam kolowrotek sheakspeare 7/8 w kpl z wedka weszlo na niego 50m podkladu +caly sznur#9 WF F(floating). Tu znowu moje sknerstqo wyszlo bo nie widze roznicy miedzy linka z napisem "pike" a taka bez niego a w cenie 3x.

co do sznurologii:

podklad/sznur/lacznik z siateczki/co? myslalem o kawalku zylki 0,2/0,25 jako buforze dla wedki i w sumie dosyc drogiego sznura muchowego/stalki( w sensie jak ryba za duza i cos strzeli to moze nie bedzie pol sznura ( w koncu go neiduzo i ma specyficzna budowe)
pytania brzmialy: jak stalke dowiazac do zylku/lacznika? albrightem? jaki dlugi przypon i co z agrawka? (w temacie prezentacji przynety+wagi stalki przewyzszajacej wage muchy?
Bo najprostszy temat jaki mi wpadl do glowy by zapiac zwykla stalke na laczniku do sznura wydaje mi sie idiotyczny,
Obrazek

gooral
Sum

256 / 2333
1114 / 1114
1224 / 1280

Postprzez gooral » 15 lut 2010, o 23:07

Fly Marti napisał(a):Sznur i polaczenie go z przyponem za pomaca lacznika wedlug mojego doswiadczenia nie zawsze jest dobrym rozwiazaniem bo nawet wklejona na superglue siateczka potrafi sie zsunac gdy dlugosc przyponu jest zblizona do dlugosci wedki.

zsuwaly mi sie jak mialem krotkie pozniej dorwalem dluzsze i do tego dodaje termokurcza i jest ok narazie...

Jesli chcesz zastosowac standardowa stalke to ok ale raczej wybieraj te najlepszej jakosci i z jak najcienszych materialow,jednak nadal proponowalbym zakup gotowego jest kompletny razem ze stalka a do pierwszego szczupaczenia najlepszy.

no wlasnie firmowe maja zwykle wielkie agrawki (agrafki? ;P
Mam zestaw foxa carboflex (bardzo miekki dosyc dlugi) i cos ala easytwist (cieniutenki ale delikatny chyba).

Wracajac do lacznika to wezel do polaczenia sznura i przuponu powinien byc pokazany na opakowaniu sznura jaki kupiles.Jesli masz jakies dodatkowe pytania zadzwon i ruszumy nad wode.Teoria teoria ale kiedy sam zobaczysz jak to zrobic wszystko bedzie jasne,no moze nie wszystko ale sporo.

sznur z przyponem to albo albright czy jakmutam albo 2 petle jedna w druga ( to do zwyklego zestawu) ale co ze stalka? bo kretkik to mz porazka a luzne polaczenia wiotkiej przejsciowki i sztywnej stalki wroza mi poplatane zestawy...
Obrazek

gooral
Sum

256 / 2333
1114 / 1114
1224 / 1280

Postprzez gooral » 15 lut 2010, o 23:08

Fly Marti napisał(a):Dlugosc przyponu to dlugosc wedki to oczywiscie kolejne uproszczenie poniewaz w pewnych sytuacjach dlugosc nalezy zmienic dla lepszej prezentacji.Jesli juz zastosujesz lacznik na koncu sznura to polaczenie go z przyponem nie jest niczym trudnym ot zwykle petelka w petelke (loop to loop )tak samo mozesz zrobic ze stalka natomiast sproboj zastosowac kevlar(nie idealny ale lepszy niz zwykla stalka) mozesz kupic go u Rory'sa maja tam za jakies 7 euro/szpule, wiazesz petelki i juz.Agrafka to czasami ten element calosci,ktory przeszkadza zaburzajac lot i prace muchy natomiast jest ulatwieniem przy zmianie muchy na inna.Natomiast ja stosuje(uzywajac kevlaru)duza petle przy wiazaniu muchy.Natomiast najlepszym materialem jak dla mnie jest POWERTRESS firmy CANNELLE wyglada jak plecinka mozna wiazac to jak zylke i nie niszczy sie tak jak kevlar 3m szpulka kosztuje ok 20euro warto wydac takie pieniadze bo dlugosc jaka uzywasz na przypon(tippet)to ok 30 cm

ok dzieki cos pokombinuje..

btw bylem na wyjazdach przeoczylem termin wplaty na zawody (Czytalem z forum tylko najbardziej interesujace kawalki) ale na inny sie pojawie moze mnie pawel nie bedzie z kijem gonil bo woda chyba ogolnie dostepna ;)
Obrazek

gooral
Sum

256 / 2333
1114 / 1114
1224 / 1280

Postprzez gooral » 20 lut 2010, o 22:16

Fly Marti napisał(a):Linka na poczatek plywajaca przeciazona z przodu czyli WF(weight forward)

Przypon (leader)mozna kupic gotowy,nie sa tanie ale na poczatek najlepsze koncowy odcinek tzw stalki(tippet)polaczonej prostym ale skutecznym wezlem Albright-a z przyponem i agrawka do mocowania muchy,taki gotowiec to nawet 9euro.

taka mam wlasnie WF #9 - najwyzej dokupie wedke pod 9 albo linke lzejsza ;)

kupilem linke (angler pro proleader - armoured leader material) z dynema/stali 13 euro za 3m mieciutka jak kaczuszka - da sie ja wiazac jak zylke ma jakies 0,3-0,4mm
Obrazek

gooral
Sum

256 / 2333
1114 / 1114
1224 / 1280