Translate the forum:

{ EXIT } Przeglądasz forum jako gość! Zarejestruj, aby uzyskać pełny dostęp do forum ForumFishmaniak.pl.

Tytanowe przypony - ostrzeżenie

Potrafisz robić własny sprzęt? Pisz o swoim fachu w tym dziale, umieszczaj także zdjecia swoich cudeniek

Tytanowe przypony - ostrzeżenie

Postprzez Melanzyk » 27 maja 2010, o 08:21

Witam
We wtorek wędkując z Donem mieliśmy kilka nieprzyjemnych sytuacji z tytanowymi przyponami więc chciałem Was ostrzec przed ich używaniem.
Na początku Don który używał gotowych tytanowych przyponów Dragona podczas zarzutu stracił jerka bo odpięła mu się agrafka, (dodam jeszcze, że ja kiedyś podczas używania tych samych przyponów po załadowaniu 2 szczupaków do podbieraka zauważyłem odpiętą agrafkę i wtedy zdecydowałem się na agrafki spinwal) wymieniliśmy ją na spinwal i Don powrócił do wędkowania. Jakiś czas później podczas zarzutu ów tytan po prostu pękł w połowie długości i kolejny jerk poszedł do szczupakowego nieba.

Po jakimś czasie na moim zestawie a używałem własnoręcznie robionych przyponów do których produkcji użyłem tytanu ze zdjęcia
Obrazek

cały przypon pękł na zgięciu, wcześniej zauważałem pękanie pojedynczych drutów po holach kilku szczupaków
Obrazek

Tak więc odradzam stosowania wyżej wymienionych produktów bo mogą one nas zawieść w momencie np walki z rybką życia (nie mówię już o traceniu przynęt, które nie są tanie).

A może, któryś z Was przerabiał jeszcze inne tytanowe druty i któreś z nich dają radę? Czekam na odpowiedź ;)
Pozdrawiam Melek
Melanzyk, email: [ mdukacz@gmail.com ], GG: [1825993], Tel: [0862275569] :D

Melanzyk
Węgorz

Obrazki: 10
Kasa: 7,597.00
Bank: 122,131.00
Medale: 3
Rekordowa ryba (1) srebne pióro (1)
brązowe pióro (1)
Gadu-Gadu: 0
Miejscowość: Dublin
Level: 27
HP: 143 / 1795
143 / 1795
MP: 857 / 857
857 / 857
EXP: 961 / 1000
961 / 1000

Re: Tytanowe przypony - ostrzeżenie

Postprzez morrum » 27 maja 2010, o 09:20

Melek, ja używam tytanu Dragona od września i nic złego się nie działo.
Tyle że przypon do jerków i innych dużych przynęt jakiego używam (Dragon Calassic Titanium 14kg 40 cm. ) jest wykonany z jednego, pojedynczego, sprężystego i sztywnego nieskręconego drutu a nie z pojedynczych splecionych linek jak w zwykłej stalce, jak widać na zdjęciu jakie pokazałeś. Agrafki w nich (te robione przez Salmo) nigdy mi się nie odpięły, natomiast cholernie ciężko się je zapina, wymiana przynęty jest koszmarem i to dla mnie minus, zwłaszcza, kiedy zimno i mokro a zgrabiałymi łapskami próbuje się to cholerstwo odpiąć a potem zapiąć.

Mnie te przypony nie zawiodły, choć podobno niemieckie DAMa, Balzera czy innego Cormorana dostępne jakieś 2 - 3 lata temu były o niebo lepsze, ale nie miałem z nimi osobiście do czynienia.

Swoją drogą, jak zauważyłeś po holach kilku szczupaków, że pojedyncze druty w lince są popękane, to powinieneś uznać, że przypon jest uszkodzony i wymaga wymiany i po prostu przywiązać nowy. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak nie zrobiłeś. Teraz możesz co prawda żałować przynęty i wystawiać produktowi negatywne recenzje, ale linka nie pękła nagle i sam sobie jesteś winien jeśli chodzi o samą utratę przynęty.

Co do agrafek Spinwala to mam o nich jak najlepsze zdanie, ale przypony wolframowe tej firmy, mimo że ładnie wyglądają i równie ładnie kosztują po kilku incydentach nie wzbudzają już mojego zaufania. Produkty 3 krotnie tańsze wytrzymywały większe obciążenia, którym swoją drogą i tak brakowało do deklaracji z opakowania. Może była to tylko trefna partia, ale prędko do ich przyponów nie wrócę, nie po tych straconych rybach, które rwały przypony jak przysłowiowe nitki, kiedy hamulec w kołowrotku nawet nie zaczął grać swojej pięknej melodii (zawsze przy połowie zębatych stworków stosuje przypony, których deklarowana wytrzymałość jest większa niż linki jakiej na danym zestawie używam a hamulec w kołowrotku ustawiam najwyżej na około 80 tej wytrzymałości, często na znacznie mniej).
Sumy, sandacze, bolenie, klenie, jazie... Wisła i gdzieś tam ja ;)

morrum
Troć wędrowna

Kasa: 215,218.00
Bank: 0.00
Medale: 1
zasłużony (1)
Gadu-Gadu: 966675
Miejscowość: Bydgoszcz-Fordon
Level: 23
HP: 85 / 1225
85 / 1225
MP: 585 / 585
585 / 585
EXP: 647 / 698
647 / 698

Postprzez Pawel » 27 maja 2010, o 12:32

już działa
CATCH AND RELEASE
Łączy nas wspólna pasja - Wędkarstwo
mobile: 0857600801
e-mail kontaktowy: adminfishmaniak@gmail.com
Obrazek

Pawel

pablo

Administrator

Obrazki: 17
Kasa: 299,041.00
Rekordowa ryba (1)
Gadu-Gadu: 4711838
Level: 39
HP: 935 / 4676
935 / 4676
MP: 2232 / 2232
2232 / 2232
EXP: 2410 / 2461
2410 / 2461

Postprzez Melanzyk » 27 maja 2010, o 13:43

morrum napisał(a):Swoją drogą, jak zauważyłeś po holach kilku szczupaków, że pojedyncze druty w lince są popękane, to powinieneś uznać, że przypon jest uszkodzony i wymaga wymiany i po prostu przywiązać nowy. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak nie zrobiłeś. Teraz możesz co prawda żałować przynęty i wystawiać produktowi negatywne recenzje, ale linka nie pękła nagle i sam sobie jesteś winien jeśli chodzi o samą utratę przynęty.

Drogi kolego morrum musze Cie zmartwic ale przypon którego uzywalem byl nowka. Nie mial zadnego peknietego drutu, po prostu calosc strzelila podczas zarzutu. Dodam jeszcze ze do jerkowania uzywam kolowrotek o stalej szpuli czyli czyli platanina typu z multiplikatora nie miala tutaj miejsca, po prostu zwykly zarzut. Kilka dni wczesniej po zlapaniu tylko jednego szczupaczka 45cm zauwazylem dwie pekniete linki po czym od razu odcialem przypon i tu moja wina bo zalozylem kolejny trefny tytan z mysla ze jak zlapie z dwa/trzy szczupaki i cos peknie to wtedy go wyrzuce a to byl ostatni jaki mi zostal.

Co do dragonowskich tytanow osobiscie mi sie nie zdarzylo ich pekanie, widzialem tylko jak pekl przypon Dona, i równiez od Jacka slyszalem ze jemu takze pekaly dragony.

morrum napisał(a):Agrafki w nich (te robione przez Salmo) nigdy mi się nie odpięły, natomiast cholernie ciężko się je zapina, wymiana przynęty jest koszmarem i to dla mnie minus, zwłaszcza, kiedy zimno i mokro a zgrabiałymi łapskami próbuje się to cholerstwo odpiąć a potem zapiąć.

Ja przestalem je uzywac wlasnie przez agrafki bo dwukrotnie jak juz pisalem odpiely mi sie podczas holu, ostatnio Donowi podczas zarzutu, czyli u mnie sa skreslone ;)

W chwili obecnej uzywam wyzej wymionionej przez kumana linki Berkley'a, daje rade, jest tania wiec po kilku szczupakach jak juz jest troszke powyginana mozna ja po prostu wyrzucic i zapiac nowa.

Podsumowujac przypony sa najwazniejszym ogniwem naszego szczupakowego zestawu i o nie dbajmy, sprawdzajmy je co jakis czas i powinnismy uniknac rozczarowania. Ja sie nauczylem po wtorkowym wypadzie, kosztowalo mnie to trzy jerki Jacka produkcji :( :( :(
Pozdrawiam Melek
Melanzyk, email: [ mdukacz@gmail.com ], GG: [1825993], Tel: [0862275569] :D

Melanzyk
Węgorz

Obrazki: 10
Kasa: 7,597.00
Bank: 122,131.00
Medale: 3
Rekordowa ryba (1) srebne pióro (1)
brązowe pióro (1)
Gadu-Gadu: 0
Level: 27
HP: 143 / 1795
143 / 1795
MP: 857 / 857
857 / 857
EXP: 961 / 1000
961 / 1000

Postprzez morrum » 27 maja 2010, o 14:19

Czyli po prostu nie zrozumiałem Twoich słów przy opisach zdjęć.
Teraz wszystko jasne ;)
Sumy, sandacze, bolenie, klenie, jazie... Wisła i gdzieś tam ja ;)

morrum
Troć wędrowna

Kasa: 215,218.00
zasłużony (1)
Gadu-Gadu: 966675
Miejscowość: Bydgoszcz-Fordon
Level: 23
HP: 85 / 1225
85 / 1225
MP: 585 / 585