Translate the forum:

{ EXIT } Przeglądasz forum jako gość! Zarejestruj, aby uzyskać pełny dostęp do forum ForumFishmaniak.pl.

Woblerki pstrągowe

Woblery, gumy, błystki, muchy i inne

Re: Woblerki pstrągowe

Postprzez TOM » 15 mar 2010, o 18:54

stu6-60 napisał(a):...witanko, a ode mnie pare wobkow z "szuflandii" ;) , to tzw. yugolki woblerki ,ktore sa protoplastami wiekszosci dzis produkowanych i robionych recznie wabikow pstragowych !!!gdy Nasi (dzis wielcy !!!) producenci raczkowali w swiecie przynent po0jawily sie na wedkarskim rynku wlasnie One-YUGOLKI, byly innowacyjne w ksztalcie, mialy calkiem odmienna prace od wyrobow obecnych na rynku i staly sie prawdziwym wedkarskim hitem...pozostaly mi jedynie trzy egzemplarze i pelnia role ...wedkarskich talizmanow :) ,jesli jednak komus uda sie nabyc (oryginaly !!!)to szczerze polecam :!:
Pozdro-Radek.

Rzeczywiście egzemplarze muzealne, bo kotwiczki he he he jakiś taki rdzawy kolor :lol: :lol: :lol:
Dla sentymentu i szacunki, ze Ci tyle radości przyniosły, może by tak nowe ? Bo jeszcze jakiś młodzian pomyśli że tak musi być ;) :D :lol:
Na tej planecie jestem tyko przejazdem

TOM
Węgorz

Kasa: 7,443.00
Bank: 0.00
Medale: 1
zasłużony (1)
Gadu-Gadu: 0
Level: 23
HP: 61 / 1225
61 / 1225
MP: 585 / 585
585 / 585
EXP: 666 / 698
666 / 698

Postprzez david81z » 20 gru 2010, o 15:19

Nie zapominajmy o obrotówkach, tez trzeba miec kilka
Z łowieniem pstrągów jest jak z nieuleczalną chorobą. Jak już raz to złapiesz jest po tobie. Nie ma szans na wyleczenie a twój stan może się tylko pogarszać.
-Panie, brali to w grudniu. :)

david81z
Leszcz

Kasa: 0.00
Gadu-Gadu: 3080316
Miejscowość: dublin
Level: 8
HP: 1 / 159
1 / 159
MP: 76 / 76
76 / 76
EXP: 99 / 100
99 / 100

Postprzez morrum » 20 gru 2010, o 19:07

david81z napisał(a):Nie zapominajmy o obrotówkach, tez trzeba miec kilka

A ja od siebie dodam, że tak na większych rzekach Pomorskich typu Brda, Pasłęka, Drwęca czy Łeba jak i na podgórskich typu Dłubnia, Stradomka, Szreniawa czy Mierzawa zapomnianymi a wciąż świetnymi przynętami pstrągowymi są nieduże wahadłówki. Na początku sezonu prowadzone łagodnie, w dryfie, niczym miniaturki trociowych karlinek zaś w cieplejszych okresach sezonu prowadzone bardziej aktywnie, z prądem. Często właśnie wahadłóweczki są "wunderwaffe" wytrawnych łowców pstrągów, skrzętnie skrywanymi najgłębszych zakamarkach kamizelek i nie pokazywane byle komu nad wodą.

Tu muszę się pochwalić, że jednymi z lepszych wahadłowych killerków jakimi miałem przyjemność łowić są rękodzieła klepane przez TOMa w jego warsztaciku na działeczce ;) Z wyrobów masowych zaś cenię sobie szczególnie model "Lil-Oringen" ABU (podobny do naszej polspingowskiej Eski, najlepiej stare wyroby, miedziane.
Mam jedno pudełko wśród pstrągowych przynęt przeznaczone tylko dla wahadełek. Jest w nim kilkadziesiąt różnego typu wabików w rozmiarach 3-6cm i wadze 4-8 gramów. Są one co prawda najmniej liczebnie reprezentowanymi przynętami pstrągowymi w moich szpargałach, no może na gumki i jigi łowię rzadziej i mniej ich tacham, nieco więcej mam obrotówek no i woblerów przede wszystkim, ale to wahadłówki darzę największym sentymentem, zwłaszcza te spośród nich, które są rękodziełem wędkarzy. Z bardziej popularnych klepanek mogę z czystym sumieniem polecić najmniejsze modele Kaczmarka, który słynie bardziej z robienia trocoiwo - łososiowych wabiów, ale i te pstrągowe są świetne i co najważniejsze łatwe do dostania choćby na allegro.
Sumy, sandacze, bolenie, klenie, jazie... Wisła i gdzieś tam ja ;)

morrum
Troć wędrowna

Kasa: 215,218.00
Bank: 0.00
Medale: 1
zasłużony (1)
Gadu-Gadu: 966675
Miejscowość: Bydgoszcz-Fordon
Level: 23
HP: 85 / 1225
85 / 1225
MP: 585 / 585