Dziś zabrałem się za wymianę przelotki w Beast Masterze w którym miałem skruszoną porcelankę i pomyślałem, że może pstryknę kilka fotek i napiszę kilka słów i może się to komuś przyda. Pewnie nie jeden fishmaniak ma jakieś małe problemy z przelotkami i nic z tym nie robi a nie jest to nic trudnego i każdy jest to bez problemów w stanie zrobić.
Najtrudniejszą rzeczą w tej całej zabawie jest znalezienie nowej przelotki. Ja wybrałem się dziś na Cork St. i niestety nie znalazłem czego szukałem więc wybrałem przelotkę podobną do tej co potrzebuję.
Kilka rzeczy które będziemy potrzebować plus zapalniczka.

Pracę zaczynamy od zdemontowania starej przelotki. Zapaloną zapalniczkę umieszczamy ok 5cm od przelotki, po jakimś czasie zobaczymy jak lakier wokół omotki pęka. Gdy już przelotka się poluzuje usuwamy ją i używając nożyka pozbywamy się starej omotki. Nie powinno być z tym żadnego problemu tylko trzeba uważać żeby nie naruszyć blanku. Pozostałości po lakierze można zdrapać nożykiem albo spróbować umyć czymś na alkoholu.
Dobrze jest na tym etapie zaznaczyć sobie taśmą izolacyjną gdzie dokładnie była przelotka gdyż nie chcemy jej zamocować w innym miejscu. Ja niestety nie mogłem znaleźć taśmy izolacyjnej więc użyłem bezbarwnej.

Teraz zaczynamy owijanie. Tutaj ważne jest żeby nić była cały czas dobrze napięta. Ja robiłem to tak, że szpulkę z nicią podtrzymywałem stopą i kręciłem blankiem w koło. Po kilku owinięciach odcinamy początek nici bo już nam nie jest potrzebny.

Gdy już mamy kilkanaście owinięć mocujemy przelotkę taśmą i zaczynamy ją owijać.

Po kilku owinięciach przelotki usuwamy taśmę. Na tym etapie jeszcze możemy poustawiać przelotkę żeby była w tej samej linii co pozostałe i kontynuujemy owijanie.

Teraz bierzemy osobny kawałek nici z którego robimy pętelkę, którą mocujemy wzdłuż przelotki. Dalej owijamy

Na koniec gdy już mamy owiniętą przelotkę ucinamy nić główną a końcówkę przekładamy przez wcześniej zrobioną pętelkę.

Teraz wyciągamy pętelkę przeciągając końcówkę nici głównej pod omotką.

Wystającą nić odcinamy i przelotka gotowa.

Na koniec pozostało nam pomalowanie całości lakierem. Ja użyłem lakieru poliuretanowego, który używam do lakierowania przynęt, ale wydaje mi się, że zwykły bezbarwny lakier do paznokci też by dał radę
Mam nadzieję, że może się to komuś przyda.
Pozdrawiam Melek

Rybka lubi plywac!
Nowości